Rozbor Hodonínského Deníku sezóny 2009-2010

23.12.2011 20:25

Skvělí diváci a vynikající gólman na udržení čtvrté nejvyšší soutěže nestačili. Oranžoví pánové se nyní budou soustředit na okresní zápolení.

Devětadvacet bodů dubňanským futsalistům na záchranu v krajském přeboru nestačilo. Po třech sezonách si tak Oranjes zahrají jen v okresní soutěži.

Po několika pro futsal našlapaných letech se od příští sezony okresní týmy uchýlí jen na omezený regionální dvorek. Není to dávno, co hodonínští Buldoci hráli první i druhou ligu, divizi i krajský přebor. Loni zůstali v nadokresních soutěžích už jen futsalisté z Dubňan. Od nového ročníku už i ti budou pouze bojovat v okresním přeboru. Hodonínský deník společně s místopředsedou a kapitánem 1. FTD Oranjes Dubňany Bohdanem Blahou hodnotí sestupovou sezonu.

Patnáctí. „Rozhodně jsme měli kádr na to, abychom atakovali špici tabulky. Ale bez gólů není vítězství a konečné umístění je až moc kruté,“ hodnotí kapitán Bohdan Blaha.

Podzim – jaro. Po podzimu byli Oranjes čtrnáctí se ziskem třinácti bodů. Na jaře si přibyly sice ještě tři navrch, přesto to nestačilo ani na udržení pozice. Přitom v hektickém závěru stačilo jen pár vstřelených branek a na čtrnácté místo jen bod.

Disciplína. Problematický fenomén zejména při venkovních duelech. Již na předzápasovém srazu se musela lepit sestava. Výjimečně se odjíždělo v nejsilnějším složení. „Na většinu zápasů se cestovalo se šesti, sedmi obránci a třeba jen se dvěma útočníky,“ podotkl Blaha. Dalším problémem byly fauly. Jednak zbytečné útočné, a naopak při bránění chybělo více důrazu.

Střelecká nemohoucnost. Oranjes chybělo střelecké štěstí. V předposledním utkání se dubňanským střelcům „podařilo“ čtyřikrát minout prázdnou branku. „Chyběl nám klid v zakončení. Myslím si, že ve dvou třetinách zápasů jsme byli aktivnější než soupeři. Ale hraje se na góly, ne na šance,“ poznamenal dubňanský místopředseda.

Soupeři. Nad síly Oranjes byli v obou zápasech jen postupující Žabinští vlci. „Když se sešla údernější sestava s více útočníky, tak Dubňany dokázaly porazit čtvrtý, pátý, šestý i sedmý tým tabulky. Odehráli jsme vyrovnané partie s druhým i třetím,“ zdůraznil Blaha.

Gólmani. Oranjes posílil před sezonou Jakub Beneš, s prvoligovými zkušenostmi z Buldoků. „Spoléhali jsme, že s Tondou Frejlichem vytvoří kvalitní dvojici. To se i potvrdilo. Zejména Toňas, který odchytal většinu zápasů, byl famózní,“ smekl před gólmanskou jedničkou dubňanský kapitán.

Obrana. Dubňanští spoléhali na osvědčené a zkušené hráče – Balažíka, Blahu, A. Hartmana, Šaba a O. Žurovce, které posílil na hostování z Buldoků Kučí. „Obrana vyloženě nezklamala, ale počet obdržených branek byl vysoký. Většinou jsme sice inkasovali z brejků, což je následek špatně zakončené akce celého týmu a ne neumění obrany. Ale natolik zkušení hráči by měli do hry vnést víc klidu a potřebného důrazu,“ myslí si místopředseda Oranjes.

Útok. Dubňanská ofenzíva trpěla několika nemocemi. Tou hlavní bylo již samotné složení útoku. „Vlastně jediný stabilní útočník po celou sezonu byl Miloš Albert, který začal ve dvojici s Marou Hekelem,“ postěžoval si Blaha. Zranění trápilo R. Žurovce, Lysého a Roubíka. Příkazský nestíhal kvůli pracovní vytíženosti. Horného limitoval návrat k fotbalu a záchranářské práce s Baníkem. „Příjemným překvapením byly výkony nováčka Jary Drdly, který se dobře uvedl v B–týmu a nakonec byl i jeden z nejvytíženějších v áčku,“ povšiml si dubňanský obránce.

Trenér. Oranjes vstoupili do sezony s novým trenérem Michalem Jílkem. „Vnesl do mužstva futsalovou myšlenku, řád a kvalitní tréninky. Bohužel nedařilo se to zužitkovat v zápasech,“ posteskl si Blaha.

Diváci. Oranjes měli doma nejlepší fanoušky. Hlasivky a bubny kapely Glejt hnaly svůj tým do útoku. Na Želvu si našlo cestu vždy minimálně sto padesát diváků. Mezi nejkrásnější futsalové zážitky patřily domácí zápasy s Krásenskem. Dubňanská hala explodovala při každém gólu. „U vás je supr atmosféra, i když nám jako Brňákům nadávají,“ smekl před dubňanskými fans jeden ze soupeřů.

Co dál? „Doufám, že v okresní soutěži brzy stabilizujeme tým a budeme se opět rvát o krajskou soutěž. Podpora od města Dubňany a fanoušků si to jistě zaslouží,“ uzavřel místopředseda klu­bu.

Nejlepší střelci: Albert a Horný po 13, O. Žurovec 7, Roubík 6 a Kučí 5.